Νεφερτίτη

E7F69E26-F751-4C06-A1D4-DCCE54D5DB99.jpeg

 

Τα προπλάσματά της ένα προς ένα τα έσπαγε. Υπήρχε ένα σημείο που έχανε το μυαλό του. Την αυτοκυριαρχία του. Τον επαγγελματισμό του. Μπροστά σε τόση ομορφιά το χέρι του έτρεμε. Και η εμπειρία του καλλιτέχνη πήγαινε περίπατο. Έμενε άναυδος και με τα χέρια κρεμασμένα να τη σκέφτεται. Το μάτια του έκλειναν σφιχτά το βλέμμα της να μην του φύγει. Αλλά το ένιωθε τόσο βαθιά του που δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την προτομή της.

Τον στοίχειωνε αυτή η ένταση και δεν μπορούσε να λυτρωθεί. Ένιωθε ότι κάτι του ξέφευγε εκεί κι αν το ´βρισκε θα λυτρωνόταν. Και θα ολοκλήρωνε το έργο του.

Ύστερα από μια ακόμη άυπνη νύχτα στο εργαστήριο που μια πρώτη ηλιαχτίδα έλουσε το εικοστό πέμπτο πρόπλασμα και ανέδειξε μια φλέβα στον κύκνειο λαιμό, κατάλαβε.

Το στοίχημα δεν ηταν η ομορφιά της προτομής. Ηταν αυτή που θα μπορούσε να ανακαλύψει μέσα του. Η τελείωσή του. Αυτή δεν περνούσε μεσα απ´το έργο του. Η δοξολογία του θα ηταν η υπέρβαση του εαυτού του.

Σηκώθηκε όρθιος και στάθηκε με κλειστά μάτια στο παραθυρο που έβλεπε στο Νείλο. Άφησε το ζωοδότη ήλιο να βάψει πορτοκαλί το σκοτάδι κάτω από τα βλέφαρά του και ανέπνευσε βαθιά και αργά.

Ύστερα κάθισε στον πάγκο, πήρε στα χέρια του την τερακότα κι άρχισε να πλάθει τα μάτια της. Ιδιαιτέρως πρόσεξε τις δυο μικρές ρυτίδες που έσκαγαν απ τις κόγχες. Από κει έβγαινε το δικό του φως. Η ωριμότητα της ανακάλυψής του. Όχι της άνασσας.

Το δημιούργημά του ειχε κερδίσει πιθανως την αθανασία. Αλλά αυτή η παραδοχή τον άφησε αδιάφορο. Ετοίμασε γραπτές οδηγίες για τα περιγράμματα των φρυδιών και τα χρώματα του στέμματος στους βοηθούς του και τράβηξε για την κλίνη του.

Εκεί έκλεισε τα βλέφαρα και κοιμήθηκε ήσυχα μετά από πάρα πολύ καιρό. Με το βλέμμα της αγκαλιά.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s